Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2014 14:06 - Какво би се случило, ако кан Аспарух бе отвел българите на запад
Автор: nikola666 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 33087 Коментари: 26 Гласове:
20


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

       Аз съм английският професор Даниел Робъртсън. На 42 години, женен, имам две дъщери. Преподавам история в университета на Ковънтри. Преди време ходих на почивка в България, а после с удоволствие се връщах няколко пъти в тази невероятна страна. Опознах хората и проучих детайлно историята на родината им. Без да изпадам в подробности, бих описал българите като ненормални... но някак неподправено свежи в лудостта си. Те са свободни и не им пука от нищо, нестандартни са, умеят да се забавляват, календарът им е наблъскан с празници(има такива дори на агнето, рибата, а по Коледа почитат прасето). Живеят щастливо, но обожават да се оплакват. Примерно питаш някой „как си”, а той омърлушено вика „все една и съща”. Всъщност на тоя човек му се е родило дете, купил си е нова кола и е ходил със семейството си на почивка в Солун. Такива са – не искат да си признаят, че им е добре. Веднъж в разговор на маса в град Вълчедръм един от новите ми приятели каза, че било по-добре кан Аспарух да бил завел българите някъде на запад. Всички го подкрепиха, но интересно, че никой от тях не живееше лошо. Тогава не се замислих над тази българска мечта.
      Времето се кани да вали. Стоя вкъщи пред старото викторианско писалище. Какво ли щеше да стане, ако великият кан беше завел народа си да речем в земите на днешна Франция. Първо искам да кажа, как аз виждам този владетел. Впрочем той се наричал Исперих – така е записан в Именника на българските ханове. Бил зъл и рядко кръвожаден човек. Обичал само племето си и бил готов на всякакви жестокости, за да го защити. Естествено, че не изглеждал, както го представят по филмите. Нормално е да подражава на могъщия си баща и като нов лидер да копира някои елементи от визията на предшественика си – бил висок и жилав, главата му била обръсната с гъста конска опашка на темето, имал черни мустаци във формата на подкова, слизащи надолу към брадичката(като на рокер), а над тях тъмни мрачни очи, пълни със свирепа решителност. Любимото му занимание било да убива хора, сиреч да отнема човешки животи с меча си. Това се доказва от постоянното му участие във военни походи – кой владетел обикаля като луд провинциите си и се занимава непрекъснато с битки!? Повечето историци определят смелия Исперих, като завоевател, но той и хората му просто били бегълци – преследвал ги многомилионният Хазарски каганат. Дунав пресекли около 100000 души на няколко вълни – толкова останали и на другия бряг. Малобройната орда спряла нашествието на неизчислимия враг с много кръв, но най вече с единство. Зловещият кан спасил народа си, но сам загинал в поредното сражение с хазарите. Повечето хора ще го запомнят с разгрома над ромейския император Константин IV Погонат край Онгъла. За мен обаче Исперих е славен водач, защото спрял изтреблението на българите с героичните си победи на север.
       Да се върнем в началото – какво ли би станало, ако Исперих беше завел хората си примерно във Франция. Там, като отличен политик, щеше да се обедини с местните галски племена, правейки огромна българска държава. Париж би се казвал Перник, Марсилия – Мелник, а Лион – Пазарджик. Следващите канове биха приели християнството, заздравявайки могъществото на страната си. В непрестанните войни с Англия мисля, че българите щяха накрая да победят. Следователно в Щатите, Канада и Австралия днес щеше да се говори на български(с леки галски заемки, но твърдо „р”). Ню Йорк щеше да се казва Стара Загора, Лос Анжелис – Годеч, а Вашингтон – Аспарухово. Имената на творците също ще бъдат различни: Стивън Кинг – Севар Курт; Марк Твен – Мономурт Токту; Елвис Пресли – Елемаг Паган; Уди Алън – Умор Алцек... Българите не са фенове на робството, така Ту Пак щеше да си е още жив и здрав, берейки боб някъде в Нигерия под името Нгонго. Опра пък би била козарка, а Майкъл Джексън щеше да продава риба на пристанището в Абиджан. Кенеди(демек Каракра) нямаше да бъде убит, защото в момента на изстрела, щеше да се наведе да изчисти петно от шкембе чорба връз панталона си. Любимите ястия на американците нямаше да са хамбургери и бекон, а таратор и супа от животинско черво. Щеше да има Първа световна война, но не и Втора. Българският Крал Крум IX(династия Мавруд) побеждава Хитлер в битката при Силистра(днешен Страсбург), после реже главата му и прави от нея клозетно гърне. Филмът „Форест Гъмп” ще се казва „Борил Телериг”, а наградите „Оскар” – „Мадарски конник”.
       Всъщност всички тези предположения са невъзможни поради само една причина – ако българите не бяха заели територията на Балканите, там щеше да се настани в пъти по-могъщият Хазарски каганат. Следователно славянското население би било избито, прокудено или асимилирано, а граничните на Византия области никога не биха се превърнали в държави. Светът щеше да е друг. От липсата на прабългарите историята така щеше да се завърти, та днес децата си нямаше да познаваме.
       Кан Исперих бил суровият водач на българите. Безсърдечният войн от степите намерил спасение за своя народ. Ювиги, кане, дано днешните ти потомци, настоящите българи, осъзнават какво си направил за тях.





Гласувай:
22



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tit - че Годеч си е много хубаво име за крайбрежен град, що?:))
01.12.2014 14:19
Никога не се знае, Никола, никога!:))

Мономурт Токту, А?!:):):))))))
цитирай
2. nikola666 - Л...
01.12.2014 14:28
Любимите ми имена са българските - звучат някак величествено.
цитирай
3. yotovava - С една-две поправки - Ню Йорк - Нова Загора,
01.12.2014 14:30
Западът на ръце трябва да ни носи, защото България е отнесла всичко и заради всички в турското робство.
цитирай
4. nikola666 - Права си
01.12.2014 14:46
Отнесохме го мощно и заради другите народи, но е чудно как сме запазили религията и самосъзнанието си. Виж Босна и Албания не успяха.
цитирай
5. germantiger - Ако желаем да бъдем точни - детайл към Йотовава, не към постинга, който е духовит ;)
01.12.2014 17:08
yotovava написа:
Западът на ръце трябва да ни носи, защото България е отнесла всичко и заради всички в турското робство.


Напротив - западът т.нар. няколко пъти се спасява сам - Карл Мартел "Чука" майордома на франките разбива арабите при Поатие, първата обсада на Виена е свалена от турците не само поради болести и изтощение, а втората обсада - германци и поляци спасяват обсадена Виена 1683г. ТОГАВА В ТУРСКИТЕ ВОЙСКИ ИМА БЪЛГАРИ ВОЮВАЩИ ЩАТ-НЕ ЩАТ ЗА ТУРСКИТЕ СИ ГОСПОДАРИ!

Отделно от това - България (с право) удря Византия бол пъти в "тила" докато империята се бие с арабите векове наред, за семтка на това свети тревелий на който запада е отдал дължимото спасява Константинопол веднъж, но месеци след победата на Тервел... арабската обсада продължава, но вече обречена на неуспех.
цитирай
6. germantiger - ...
01.12.2014 17:36
И още - запада прави кръстоносен поход и стига до никополис - Никопол където са разбити рицари и където бяха императора Сигизмунд, който според преданието спира бяга си в една унгарска къшща и там забременява майката на янош хуняди - това последното е алаба бала но западния поход е факт
цитирай
7. fascindoo - а Берлин щеше са бъде Бяла
01.12.2014 19:18
и най-важното - джърмантайгъра нямаше да бъде кроманьонец и да пише глупости...
цитирай
8. nikola666 - До germantiger
01.12.2014 20:49
Напълно съм съгласен с мнението ви, но дамата предполагам, имаше в предвид, че България и Византия са поели ударната вълна на турците.
цитирай
9. lightsaber123 - Много му здраве
01.12.2014 21:08
на "Даниел Робъртсън" Ние не сме били някаква малка орда а част от една огромна държава. Претопили сме славяните тук - на Балканите. Дали сме църква и писменост на многобройните отделни славянски племена в днешна Русия. Изобщо тоя какво си въобразява. По онова време британците не са имали държава като нашата... даже не биха сънували подобно образувание като нашето - сбор от много племена под един флаг - българският.
цитирай
10. nikola666 - Очевидно е,
01.12.2014 21:21
че изследователят Д.Робъртсън не пренебрегва постиженията на българите, а дори им се възхищава. И сте напълно прав за британците - през седми век те още мислели, че държавата е нещо като предмишница от еленски бут.
цитирай
11. favn56 - Якоооо:-):-):-) Германският ...
01.12.2014 22:34
Якоооо:-):-):-)
Германският тигър да си припомни, че докато императорът им е разговарял на немски с конете си, тук се е разпространявала азбуката на великите братя.
цитирай
12. germantiger - КАТО НЕ ЗНАЕШ НЕЩО - ПИТАЙ - НЕ Е СРАМНО ;)
02.12.2014 07:04
11. favn56 - Якоооо:-):-):-) Германският ...
01.12 22:34
Якоооо:-):-):-)
Германският тигър да си припомни, че докато императорът им е разговарял на немски с конете си, тук се е разпространявала азбуката на великите братя.

...

Хубаво (макар и не задължително) е да знаете целия цитат, а той на прима виста (защото в момента не е "пред мен") засяга няколко езици - с любовниците си разговаря на френски или италиански беше, с папищаците на латински или испански (защото тогава наследниците на Свещената Римска империя на германската нация, както е цялотонаименование в един период и разбира се, нямаща нищо общо с РИМ от Античността - та тогава обхваща и испански земи)...

Какво ви думам - цитата споменава на колко и какви езици императора разговаря с кой ли не, а кавалерията му е "говорила" това.

А про по - СВЕТА НЕ ЗАПОЧВА И НЕ СВЪРШВА С КОНСКАТА ОПАШКА, а най-вероятно с Хендел, Бах, Беетовен, вагнер примерно или пък "де да знам" - с Хегел, Кант, Нитцше, Шеллинг някъде се губи, Шиллер, Гьоте и германски романтизъм ще порпусна, какво Германия е сътворила в наука и армия (а България - БЕЗ ИРОНИЯ го пиша, поради историческата съдба НЕ Е) е друга бира/ друг въпрос...

P.S.

Мисълта ми е - НИКОЙ НЕ Е ПО-ГОЛЯМ ОТ СВЕТА и ДОБЛЕСТНИ ПРЕД ИСТИНАТА ИЛИ ИЗМИСЛЕНИ ПРЕД СЪРЦЕТО - не се смалявайте пред истината!
цитирай
13. lado - записал се
02.12.2014 07:17
е княз , ама не сам. Именника нема ханове, канове, и е неква глупост, от 16 век, намерен в ....Русия, и такъв професор нема - тва е Чергар. Той ги пише тия
цитирай
14. lado - Нема професор с това име у Ковънтри. Линк за професорите
02.12.2014 07:29
http://www.coventry.ac.uk/life-on-campus/faculties-and-schools/faculty-of-business-environment-and-society/schools-and-departments/department-of-international-studies-and-social-science/international-studies-and-social-science-staff-profiles/
цитирай
15. germantiger - ...
02.12.2014 07:29
nikola666 написа:
Напълно съм съгласен с мнението ви, но дамата предполагам, имаше в предвид, че България и Византия са поели ударната вълна на турците.


Византия поема ударите на сарацини, араби, селджуки (по-късно автентичните изтребени от бъдещите турци) ВЕКОВЕ НАРЕД - нещо повече - Византия поема тези удари в Мала Азия и на вода, когато е атакувана бол пъти от България (в това ПБЦ и ВБЦ нямат вина, защото това е интерес, политика, реалност).

С "две думи" - Византия поема много повече и много по-дълго от България.

Второ - запада поема бол - италианаския юг поема маври, турци, островите на бъдещите италианци страдат от това също векове.

Трето Иберийския п-ов поема маври за векове наред преди Реконкистата на бол фигури сред които героизират "Ел Сид"...

И финално - с какво е длъжен запада, изтока, севера или небето на този или онзи - какъв е проблема на запада, че България се намира там или тук - на Балканите, че тук удря турчака и че тук БАЛКАНСКИТЕ НАРОДИ, НЕ САМО БЪЛГАРИТЕ НЕ УСПЯТВА - нещшо повече - СЪРБИТЕ СЕ БИЯТ С ТУРЦИТЕ ПОВЕЧЕ И ПО-СИЛНО ОТ БЪЛГАРИТЕ - факт.

Някой лумпен би могъл следвайки обаче БЪЛГАРСКАТА "ЛОГИКА" да предложи друга гледна точка - БАЛКАНИТЕ СА ПЛАЦДАРМ, ПРЕДМОСТОВА БАЗА ИЛИ БУКВАЛНО ТРАМПЛИН ЗА УДАРА КЪМ ЕВРОПА - така някой типично по български от запад би могъл да вини България дори?!
цитирай
16. lado - Понеже ви забъркаха
02.12.2014 07:32
кашата у Русия с фалшивките, сега ви се подиграват за конската опашка и германтигера, и македонците ви викат татари
цитирай
17. lado - И германтигер,
02.12.2014 07:36
и ти четеш некви глупости...Искаш ли една студия от един германски професор, който доказва, че името Бавария произлиза от България?
Са ми хрумна, че е Б-отбора на аварите
цитирай
18. lado - В ръцете си съм
02.12.2014 07:42
държал учебник по история на Оксфорд от 1878 - там за 6- ти век има карта на Европа с три империи - лангобарди, ИРИ и империя на българите.
цитирай
19. germantiger - ...
02.12.2014 09:25
17. lado - И германтигер,
07:36
и ти четеш некви глупости...Искаш ли една студия от един германски професор, който доказва, че името Бавария произлиза от България?
Са ми хрумна, че е Б-отбора на аварите

...

Професора го знам, но той имал няколко проблема - бил славяист на руска служба и това преподавал.

проблемите на професора обаче зверски се увеличават след като погледне кой да е баварски речник - ТАКЪВ АЗ В МОЙ ПОСТИНГ СЪМ ПРЕДЛОЖИЛ И ВИДИ КОЛКО ОБЩИ И БЛИЗКИ ДУМИ ИМА В БАВАРСКИ И РАЗЛИЧНИ ГЕРМАНСКИ ДИАЛЕКТИ И КОЛКО ДАЛЕЧНИ И РАЗЛИЧНИ СА ОТ БЪЛГАРСКИТЕ!

А про по Адам, Ева и Господ са българи, а Големия взрив преди 13,7 млрд. години е вероятно взрив на българско самочувствие.

...

Чудесно е, че си държал такъв иучебник и... И КАКВО...?!

Държал ли си всички други атласи в които БРИТАНИЯ ВЛАДЕЕ МАСА МОРЕТА И ОКЕАНИ, Е НАЙ-ГОЛЯМАТА ИМПЕРИЯ НАД КОЯТРО СЛЪНЦЕТО НЕ ЗАЛЯЗВА, държал ли си карти на германските победи в Африка или до Кавказ, в целия Атлантик и до подводничарите в тихия океан, държал ли си списък на американските сателити в космоса и на тези в миск от държави...

България е била империя в един исторически период, други са били велики сили в епохи... а про по държал ли си нещо римско - щото аз да?!

Античния и класически РИМ какти се вижда на фона на коя да е българска или небългарска империя?

...

ИСКАШ ДА СИ ГО МЕРИШ С ЦЕЛИЯ СВЯТ - първо тези неща НЕ се мерят, но тъй=като маса българи желаят, обичат и искат да си ги мерят, нещо повече - маса българи са убедени, че им е по- и по-по-най, то когато аз положа мерките и теглилките по вашия маниер - боли и има сръдни.
цитирай
20. germantiger - ...
02.12.2014 09:45
Пропуснах още проблеми за Хеер Фритцлер - освен, че бил славист на руска хранилка, вече в конкретиката издишал, а именно

ИМА ЕДИНСТВЕНО ДВЕ ГЕРМАНСКИ САГИ/ЛЕГЕНДИ/ПРЕДАНИЯ/СКАЗАНИЯ в които се споменава баварското свързано с Азия или Кавказ и няма, ПОВТАРЯМ НЯМА НИКАКВО СМЕСВАНЕ И УПОМЕНАВАНЕ НА ДРУГИ НАРОДИ, КАМО ЛИ НА БЪЛГАРИ!

А про по - ако не знаеш - СПОРЕД НАУКАТА ВСИЧКИ ИДВАМЕ ОТ АЗИЯ, АВТОХТОННИ ЗА ЕВРОПА СА ВЕРОЯТНО САМО БАСКИТЕ, СПОРНО ЗА АЛБАНЦИТЕ И ЕДНА ГРУПА НАСЕЛЕНИЕ ДНЕС ПРЕЖИВЯВАЩО В АРЕАЛА НА НОРМАНДИЯ.

Всички сме дошляци вкл. траките идват на Балканите от север, те също не са автохтонни, както и елините и всички.
цитирай
21. getmans1 - То и домакина си пада малко бъзикчия ...
02.12.2014 10:23
lado написа:
е княз , ама не сам. Именника нема ханове, канове, и е неква глупост, от 16 век, намерен в ....Русия, и такъв професор нема - тва е Чергар. Той ги пише тия


... от малко смех нема лошо, да му мислят тези дет стават ... за смех!
цитирай
22. nikola666 - :)
02.12.2014 11:18
"Нема професор с това име у Ковънтри. Линк за професорите". Верно ли нема... а стига бе?! Хахахахахахахахахахахаха
цитирай
23. demonwind - Велик си Кольо!
02.12.2014 11:34
Българският народ е достоен за възхищение и сега, повече от 1300 години след основаването на държавата! Само в България човек може да получава заплата от 400 лева, а да плаща сметки от по 1000 лева на месец. Само в България може да има махала, в която живее един-единствен бивш ел-техник от Енергото, който краде ток направо от стълба, а всичките съседи мислят, че крадецът е дух на убит партизанин. Само в България е по-безопасно да се движиш на пътното платно, отколкото на тротоара - там могат или да те сгазят, или да те пребие дрогирана мутра, защото си бутнал огледалото на джипа му, паркиран на кестерме така, че и мишка да не може да се провре покрай него, без да го олюска ;)
За България се знае и на Запад, без Аспарух да е стигал някога до там. Всъщност Аспарух не го знаят, обаче знаят Бойка Дангова и Азис, които по непонятни за западняците причини извиват трели точно в събота от 22 ч. нататък та чак до неделя сутрин. Ние сме дали и безценния шукрут на западняците (киселото зеле), обаче те са го изопачили. Малко западняци са опитвали зелев сок от зеле, киснато в саламура от сол, хрян, дюла и царевица, с настъргана вътре парлива пиперка. Малко западняци са усещали и отровната воня на превтасало зеленце, което някой ахмак е решил да изхвърли в уличната канализация барабар със сока в августовските горещини и то баш тогава, когато има авария във водопровода (такива на Запад има рядко, но за сметка на това никой не е застрахован от Закона на Мърфи).
Уникалността ни се допълва от още особености - например американците са си водили негри, които са поробили и са освободили чак преди няма и два века. Ние пък си имаме индобългари, които ни поробиха чак след тринайсет века. Имаме си обаче и скинхедс, които бият наред... българи ;)
Във всяко едно отношение сме си уникални Кольо. А в Перник и Трън живеят пък най-уникалните хора в света. Не че Годеч отстъпва, ама все пак ;)
цитирай
24. germantiger - Гласувам ЗА постинга защото е духовит, провокиращ и защото автора му толерира коментарите ми, които често други трият в блоговете си
02.12.2014 11:48
ПРОДЪЛЖАВАМЕ НАПРЕД И НАГОРЕ ;)
цитирай
25. palada - Поздравления за постинга!
09.12.2014 15:45
Колкото и безброй факти за величието на България и българите да изпишем, самочувствието няма да си мръднем, ако продължаваме да се самооплюваме по най-жестокия начин по който го правим. Да се обичаме българи! и най-важното - да се приемаме такива каквито сме сега!!!
цитирай
26. krass27 - готини смешки:)
11.03.2015 09:57
понеже и моите познания по история са от учебника и нета ,ви цитирам едни наши историци:
Иван Стойков "Та, ако се абстрахираме (справедливо) от попщините след IX век може да видим в изворите как българите се "появяват" и развиват своята нация в рамките на ИРИ, като също толкова справедливо може да се каже, че първото споменаване на българи е в района южно от Беласица. Покрай последващите споменавания - зоната, "провинцията", в която те действат и биват забелязвани от имперските хронисти се простира на север до днешна Унгария и Карпатите. При Менандър те са споменати като "авари", което не противоречи на определението за българи в лексикона Суда. Сблъсъците със Западните "римляни" стават на границата на територията под техен контрол, но българите живеят НА ЮГ и ИЗТОК от местата на сблъсъците, не на север!
От Адриатика до Ч. море, от Карпатите до Пелопонес.
Във всички преки сведения ( не такива от типа "ВННДР имат три града и живеят в палатки") българите са посочвани ВИНАГИ в тези райони. Илирия, Панония, Дардания, Мизия, Тракия, Македония. ВИНАГИ! До появата на "сърби" и "харвати" в онзи невероятен IX век - очевидни отцепници, подстрекавани от двата центъра на политиката "Разделяй и владей" след като са набутали сред местните своите мисионери-проповедници."
Проф. Н. Йонков-Владикин, 1911г. "Туй е тракийският народ, „най-многочисленият след индийците“, както се изразява Херодот, бащата на историята. С тая книга ние искаме да го възкресим и накараме да разкаже сам подвизите си. Той е свидетел на раждането на Египет и Халдея; той им е помагал да проходят, да растат, да се цивилизоват. Той даде религия и църковен език на Персия, на Туркистан и Индия; той основа Рим и създаде величието му; той научи финикияните да подражават индустрията му; той покори всички познати тогава страни с разселването си и асимилацията, и най-после, той обедини цивилизациите, тури на първо място братството на народите и храма на науките.
И този народ няма история! Ето – ние му я даваме.”
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nikola666
Категория: Лични дневници
Прочетен: 682973
Постинги: 36
Коментари: 221
Гласове: 364
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031